YAŞAM ALANLARINIZIN RENK UYUMU

Dekorasyonda en çok önem verilmesi gereken konulardan birisi, renk uyumları... En güzel mobilyaları alıp; en trend aksesuarları kullansan bile renk uyumunu yakalamadığında tam bir fiyasko ile karşı karşıya kalabilirsin. Harika mobilyalar seçerek özenle oluşturulmuş bir ev dekorasyonunda sizi rahatsız eden bir şeyler olabilir. Baktığınızda bu rahatsızlığın neden kaynaklandığını bir türlü anlayamazsınız. Tekrar tekrar bakmanız gerekir, aslında her şey oldukça şık ve kalitelidir ancak rahatsızlık veren nokta nedir? Bu sorunun cevabı yüzde doksan renk uyumsuzluğudur. Ev dekorasyonunda uyumlu renkler mobilya seçimi kadar belki mobilya seçiminden bile daha önemlidir. Uyumsuz renklerin ortaya çıkardığı hava bizi rahatsız eder, baş döndürücü ve yorucu olabilir.

Mekânın genelinde tek bir rengin hakim olmasını istiyorsan her yerde bu rengin aynı tonunu kullanmak zorunda olmadığını unutma! Mekân içinde farklı objelerde aynı rengin farklı tonlarına yer vererek harika bir renk uyumu yakalayabilirsin. Örneğin; salon için seçtiğin renk kırmızı ise; TV ünitesi, büfe ve yemek masası gibi mobilyaları kırmızı lake tercih edebilir; koltuk ve sandalye renk uyumu için ise her ikisinde de beyaz ya da siyah gibi nötr renkleri kullanabilirsin. Halıda beyaz/ kırmızı desenlere yer verebilir; açık kırmızı tonundaki perdeler ve bordo kırlentlerle etkileyici renk geçişleri oluşturabilirsin.

Benzer uygulamaları duvarlarda da gerçekleştirebilirsin. Ya da mobilyaları nötr tonlarda kullanıp döşemeli ürünlerde seçtiğin rengin farklı tonlarına yer verebilirsin. Duvarlarınızda mobilya ve halı renkleri ile uyumlu cam tablo tasarımları kullanabilirsin.

Parlak renkler kendi içerisinde kolay bir şekilde kombinlenirken mat ve soft renkler ile kombinlenmesi o kadar kolay değildir. Aynı şekilde mat renkleri de kendi içinde kolaylıkla komin edebilirsiniz. Ev dekorasyonunda uyumlu renkler çoğunlukla mat ve pastel renklerdir. Parlak tonları beyaz gibi krem gibi dengeleyici tonlar ile kullanmak gerekir. Eğer odanızda beyaz veya krem rengi tonu istemiyorsanız o zaman mavi gri gibi soft renkleri kullanabilirsiniz.

Dekorasyonda tercih edeceğiniz renkler sizin ruh haliniz ve zevklerinizi yansıtır. Sizde ev dekore ederken ilk olarak evde nasıl bir hava yaratmak istediğinize ve hangi mesajı vermek istediğinize karar vermelisiniz.Örneğin duvarlarınızda kullanabileceğiniz yeni trend cam tablolar,camın parlak olması ve renkleri iyi yansıtması nedeni ile yaşam alanlarınıza modern bir hava katacaktır.

Ev dekorasyonunda koyu renkler tercih etmek istiyorsanız mutlaka evinizin iyi ışık aldığından emin olmanız gereklidir. Özellikle büyük camları olan odalarda koyu renk mobilyalar tercih edilmektedir. Küçük ve daha az ışık alan odalarda ise açık renklerin uyumunun yakalanması odayı daha ferah ve geniş gösterecektir.

Her rengin kendi başına insan psikolojisi üzerinde kurduğu etkiyi aslında hayatlarımızda her an yaşıyoruz. Örneğin, kırmızı canlılık, tehlike ve açlık hislerini uyaran bir renk. Kırmızıyı hayatımızda en çok gördüğümüz yerlere bakarsak restoranları veya trafik işaretlerini görürüz. Bunun sebebi restoranların insanlarda açlık hissini uyandırmak istemesi, trafik işaretlerinin ise dikkat ve tehlike uyarıları yapmasıdır.

Diğer renklere baktığımızda, turuncu canlılık ve pozitiflik, sarı sıcaklık ve enerji, yeşil doğallık ve sağlık, mavi sakinlik ve güven, mor lüks ve hayal gücü, kahverengi rahatlık ve kararlılık, siyah otorite ve güç, beyaz ise saflık ve sadelik enerjisi verir.

Renkler hayata bakış açımızı, zevklerimizi, kişisel özelliklerimizi yansıtmamıza yardımcı olan unsurlardır. Hayatımızı düşündüğümüzde ten rengimiz, göz rengimiz, saç rengimiz bizi dış dünyaya en iyi yansıtan özelliklerimizdendir. Birbirine uyumlu renkler kıyafetlerimizi seçerken, evimizde mobilyalarımızı seçerken en çok dikkat ettiğimiz konular arasındadır. Uyumlu renklerin yanı sıra birbiri ile zıt renklerin tercihini yapanların da bu noktada zevklerinin devrede olduğunu söylemek mümkündür. Örneğin pastel tonları seven birinin ev dekorasyonunda parlak ve canlı renk kombinasyonlarını görmek pek de mümkün olmayacaktır. Birbirine yakışan renkler arasından en çok tercih edilen renkler kırmızı ve beyaz uyumu bunu takiben yine birbirine uyan renkler arasında siyah ve beyaz uyumunu görmek mümkün olmaktadır.

Tüm ev içinde bir uyumluluk yakalamak açısından tüm odalarda kullanmak için temel bir duvar renk seçip mobilya,cam tablolar ve diğer dekoratif elementlerde daha dikkat çekici ancak yine duvar rengiyle uyumlu olacak şekilde bir renk paleti oluşturarak eve ve her odaya girdiğinde seni mutlu eden içinde vakit geçirmekten heyecan duyacağın bir ev dekorasyonu yapabilirsin.

Haberler

RSS

DEKORASYONDA YENİ TREND CAM TABLOLAR

Srd Concept

Çevremizde birçok yerde mutlaka görebileceğimiz bir ürün olan cam, dekorasyonda da çok sık kullanılır. Cam, belli bir silikat karışımının eritilip ani olarak soğutulmasıyla elde edilen...

UV BASKI

Srd Concept

UV BASKI UV BASKI NEDİR? Ultraviole baskı tekniği olarak bilinen kısaca UV baskı olarak adlandırılan baskı çeşididir.  Güneş ışığı ve benzeri yoğunluktaki ışınlara karşı mukavemet...